Ciasto ucierane z kruszonką

Wiemy jak to jest, kiedy rodzina nie wierzy w twoje zdolności kulinarne. Mimo tego, że dotychczas na każdą okazję przynosiłeś zakalca nie oznacza to, że twojej złej passy nie można przerwać. Utrzyj rodzinie nosa i zrób ciasto ucierane z naszego przepisu. Jeszcze będą prosili o dokładkę!
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g roztopionego masła
300 g dowolnych owoców (mogą być śliwki, morele, jabłka, rabarbar, borówki, maliny)

Składniki na kruszonkę:
50 g zimnego masła
80 g mąki pszennej
60 g drobnego cukru

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to około 5 minut). Przesiej do miski mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj roztopione i ostudzone masło i wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Przelej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż na wierzchu owoce (większe owoce jak śliwki lub jabłka pokrój w ósemki, drobne owoce jak borówki czy maliny mogą zostać w całości).

Przygotuj kruszonkę: zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i włóż do miski. Dodaj mąkę oraz drobny cukier i utrzyj energicznie w palcach, aż składniki zaczną przypominać okruchy ciasta. Kruszonkę rozsyp na wierzchu ciasta i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piecz około 45 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA