Składniki:
1 kg ziemniaków
1 łyżka soli
100 g tartej mozzarelli
100 g tartego cheddara
100 g tartego parmezanu
1 mały pęczek natki pietruszki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
3 jajka
sól
pieprz
Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem łyżki soli. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj wszystkie rodzaje tartego sera oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Dopraw masę ziemniaczaną solą oraz pieprzem i uformuj z niej niewielkie okrągłe krokiety.
Mąkę, bułkę tartą oraz jajka umieść w osobnych miskach. Krokiety ziemniaczane panieruj kolejno w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i wrzucaj na rozgrzany, głęboki olej.
Smaż około 2-3 minut, aż krokiety nabiorą złotobrązowego koloru. Gotowe krokiety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podawaj.