Pielmieni

Niby pierogi z mięsem, a jednak zupełnie inne. Chociaż na mieście mówią, że za ich smak odpowiada kształt, my wiemy, że to nie ma sensu. Za ich smak odpowiada pyszny rosołek w środku.
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na farsz:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 mała cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 żółtko
1/2 szklanki bulionu
sól
pieprz

Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
1 łyżka soli
400 ml ciepłej wody

Dodatkowo:
Kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj farsz: do miski z mięsem mielonym zetrzyj na tarce o drobnych oczkach małą cebulę. Dodaj natkę pietruszki, żółtko i bulion, dopraw porządnie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Przygotuj ciasto: mąkę oraz sól wsyp do dużej miski i wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i stopniowo wlewając tam wodę, zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Przy pomocy szklanki wytnij kółka i nałóż na każde z nich po łyżeczce farszu mięsnego.

Zlep brzegi pierogów, a następnie połącz ze sobą dwa końce każdego pieroga (tak jak na wideo). Uformowane pielmieni wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 3 minut od momentu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Więcej o:
Copyright © Agora SA