Składniki:
Składniki na kruchy spód:
250 g herbatników w czekoladzie
50 g gorzkiej czekolady
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka kakao
Składniki na nadzienie czekoladowe:
500 ml śmietanki 30 proc.
2 łyżki masła
400 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
1 czubata łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj kruchy spód: pokruszone herbatniki, połamaną gorzką czekoladę oraz kakao umieść w misie blendera. Wlej rozpuszczone masło i zmiksuj wszystkie składniki (masa powinna przypominać mokry piasek). Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do tortownicy masę ciasteczkową i rozprowadź ją równomiernie po całej blaszce, a na bokach utwórz niewielki, jednocentymetrowy rant. Wstaw blaszkę do lodówki.
Przygotuj nadzienie czekoladowe: śmietankę z dodatkiem 2 łyżek masła podgrzej w mikrofalówce przez 2 minuty na dużej mocy. Gorącą śmietanką zalej połamaną gorzką czekoladę i energicznie mieszaj, aż cała czekolada rozpuści się w śmietance.
Przelej masę czekoladową na przygotowany wcześniej kruchy spód. Wstaw blaszkę do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby masa czekoladowa porządnie stężała. Przed podaniem posyp wierzch tarty kakao.