Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki owsianej
1 szklanka mąki kokosowej
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3/4 szklanki tartej marchewki
1/4 szklanki dżemu brzoskwiniowego
1/4 szklanki syropu klonowego
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki mleka migdałowego
Składniki na krem:
250 g kremowego serka
2 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Dżem brzoskwiniowy, syrop klonowy oraz masło orzechowe umieść w jednej misce i podgrzej w mikrofalówce, aż składniki nabiorą płynnej konsystencji. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon oraz szczyptę soli. Dodaj tartą marchewkę, wlej płynne składniki i dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej mleko migdałowe i wymieszaj do otrzymania jednolitej i zwartej masy.
Przełóż masę do foremki o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź ją równomiernie po całym dnie. Schowaj formę do lodówki na 10 minut. W międzyczasie przygotuj krem. Kremowy serek dokładnie utrzyj z dodatkiem cukru pudru oraz cynamonu i posmaruj nim wierzch schłodzonego ciasta. Ponownie chowaj formę do lodówki na 30 minut, aby ciasto całkowicie stężało przed pokrojeniem.