Składniki:
Składniki na kruchy spód:
160 g czekoladowych herbatników
50 g masła
30 g mlecznej czekolady
Składniki na sernik:
170 g mlecznej czekolady
500 g twarogu sernikowego
400 ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki żelatyny
100 ml wrzątku
Sposób przygotowania:
Przygotuj kruchy spód: masło i czekoladę umieść w jednej miseczce i rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Herbatniki pokrusz i umieść w misie blendera. Wlej rozpuszczone masło z czekoladą i dokładnie zmiksuj wszystkie składniki (masa powinna przypominać mokry piasek). Dno tortownicy o średnicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do tortownicy masę ciasteczkową i rozprowadź ją równomiernie po całej blaszce. Wstaw blaszkę do lodówki.
Przygotuj masę serową: żelatynę zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Porządnie schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywna pianę. W osobnej misce umieść twaróg oraz cukier puder i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj połowę bitej śmietany i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy. Dodaj pozostałą część bitej śmietany i ponownie zmiksuj. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do masy serowej i zmiksuj. Rozpuszczoną żelatynę dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami masy serowej. Dodaj kolejne dwie łyżki masy serowej, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą serową i zmiksuj.
Przełóż masę serową na schłodzony, kruchy spód i wyrównaj wierzch ciasta. Tak przygotowany sernik wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby całkowicie stężał.