Składniki:
500 g mielonego mięsa drobiowego
1 jajko
200 g pieczarek
2 łyżki oleju
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
Dodatkowo:
Folia spożywcza.
Sposób przygotowania:
Pieczarki pokrój w ósemki. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda i grzyby się zrumienią. Dopraw pieczarki solą oraz pieprzem i odstaw do ostudzenia.
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i dopraw solidnie solą oraz pieprzem. Doprawione mięso podziel na dwie części. Jedną część wymieszaj z podsmażonymi pieczarkami, a drugą z posiekaną natką pietruszki.
Na stole połóż 30 cm kawałek folii spożywczej i skrop go wodą. Nałóż na folię 1/2 masy drobiowej z natką pietruszki i uformuj z niej prostokąt o wymiarach około 10 x 15 cm. Następnie nabierz 1/2 masy mięsnej z pieczarkami, uformuj z niej wałek o długości 10 cm i połóż na środku uformowanego wcześniej prostokąta. Otocz mięso z pieczarkami, mięsem z pietruszką, i zwijając folię uformuj roladkę. Z pozostałych składników przygotuj drugą roladkę.
W dużym garnku zagotuj wodę. Roladki razem z folią włóż do wrzącej wody i gotuj około 20 minut. Kiedy wierzchnia warstwa mięsa się zetnie (nabierze białego koloru) można delikatnie zdjąć folię i gotować dalej.
Gotowe roladki całkowicie ostudź i pokrój na plastry.