Składniki:
360 g mąki pszennej chlebowej
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
125 ml ciepłego mleka
1 jajko
45 g roztopionego masła
125 g puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej dyni)
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko
kilka orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną umieść w dużej misce. Dodaj suche drożdże i wymieszaj. Dodaj mleko, jajko, puree z dyni oraz masło i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Umieść ciasto w posmarowanej olejem misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu krótko pozagniataj ciasto i podziel je na 10 części. Uformuj lekko spłaszczone bułeczki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem ponacinaj naokoło każdą z bułeczek (nie przecinając środka). Tak przygotowane bułeczki nakryj ściereczką i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po wskazanym czasie posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i powtykaj w środek bułeczek połówki orzechów włoskich. Piecz około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.