Składniki:
1,25 kg ziemniaków
1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
olej do głębokiego smażenia
Dodatki:
4 parówki
8 plastrów sera topionego
Sos pomidorowy
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i podgotuj wstępnie przez 15 minut, a następnie całkowicie ostudź. Ostudzone ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj mąkę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Każdą parówkę owiń dwoma plastrami sera i pokrój na 2 centymetrowe kawałki. Nabieraj po łyżce masy ziemniaczanej i formuj w rękach niewielkie placuszki. Na środku układaj kawałki parówki z serem, zlepiaj brzegi i formuj niewielkie krokieciki. Wrzucaj krokieciki na rozgrzany głęboki olej i smaż około 3 minut, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj z sosem pomidorowym.