Składniki:
1 kapusta włoska
600 g mielonej wieprzowiny
100 g ryżu
1 duża cebula
1,5 l bulionu
500 ml przecieru pomidorowego
1 czubata łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj farsz. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudź. Mięso mielone włóż do dużej miski. Dodaj ostudzony ryż oraz cebulę startą na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dopraw szczodrze solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Następnie przygotuj kapustę. Wytnij głąb kapusty i włóż kapustę do dużego garnka z gorącą wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj kapustę przez 10 minut na małym ogniu (w połowie gotowania przewracając kapustę na drugą stronę). Wyjmij kapustę, ostudź i delikatnie zdejmij z niej liście. Powycinaj twarde żyłki biegnące przez środek liści kapusty. Na tak przygotowane liście kapusty nakładaj po dwie łyżki farszu i zwijaj jak krokiety.
Dno szerokiego garnka wyłóż kilkoma ugotowanymi liśćmi kapusty. Włóż do środka zwinięte gołąbki i zalej je gorącym bulionem. Postaw garnek z gołąbkami na gazie, doprowadź całość do wrzenia, przykryj garnek i gotuj około godziny na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu gołąbków przygotuj sos. Wywar z gotowania gołąbków odlej do innego garnka. Mąkę wymieszaj z odrobiną tego wywaru, dodaj do garnka i dokładnie wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw sos solą oraz pieprzem i doprowadź go do wrzenia. Gotuj około 5 minut, po czym przelej sos z powrotem do garnka z gołąbkami i gotuj całą potrawę przez kolejne 5 minut.