Składniki:
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżka cukru pudru
250 g zimnego masła
1 szklanka śmietany 12%
szczypta soli
Składniki na krem:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
2 opakowania fixu do śmietany
Dodatkowo:
Folia spożywcza
Rękaw cukierniczy
Foremki do rurek
Cukier puder do ozdoby
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj cukier puder, szczyptę soli oraz zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Szybko utrzyj wszystkie składniki w palcach, aż zaczną się łączyć w okruchy ciasta. Dodaj śmietanę i zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj je na godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotuj krem. Śmietanę ubij na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając fix do śmietany. Na koniec dodaj oba rodzaje cukru i ubijaj jeszcze kilka sekund. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i schowaj do lodówki.
Schłodzone ciasto zagnieć przez chwilę, a następnie rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm (w razie potrzeby podsyp ciasto mąką).
Potnij ciasto na paski o szerokości 2 cm i długości co najmniej 30 cm. Foremki do rurek posmaruj masłem i nawiń na nie paski ciasta, tak aby ciasto zachodziło na siebie. Przełóż rurki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 10 minut, aż rurki nabiorą złotego koloru.
Upieczone rurki całkowicie ostudź, ostrożnie zsuń z foremek i wypełnij przygotowanym wcześniej kremem. Przed podaniem posyp rurki cukrem pudrem.