Składniki:
400 g drobnego makaronu
3 jajka
1 szklanka śmietanki 30%
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 pomidory
2 garści szpinaku
150 g tartej mozzarelli
100 g tartego parmezanu
Do ozdoby:
80 g tartego parmezanu
5-6 kolorowych pomidorków koktajlowych
listki świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj na półtwardo (około 3 minuty krócej niż zaleca się na opakowaniu).
Szpinak drobno posiekaj a pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się wcześniej pestek.
W dużej misce wymieszaj jajka, śmietankę, sól i pieprz. Dodaj szpinak, pomidory, mozzarellę oraz parmezan i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ugotowany i ostudzony makaron i ponownie wymieszaj.
Dno dużej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj olejem. Przełóż makaron z dodatkami do tortownicy i przyciśnij go do dna. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 35-40 minut (jeśli wierzch zbyt mocno się zrumieni przykryj blaszkę folią aluminiową na czas dalszego pieczenia).
Po upieczeniu ostudź tort około 15 minut, po czym przełóż go na talerz obracając do góry nogami. Wierzch tortu posyp tartym parmezanem i rozłóż na nim plasterki pomidorków koktajlowych oraz listki bazylii.