Karpatka

Czy wiesz czym się różni karpatka od napoleonki? Tym, że karpatkę już zrobiliśmy na hapsie, a napoleonki jeszcze nie. Myślisz pewnie, że zrobiliśmy karpatkę dlatego, że jest lepsza od napoleonki. Nic bardziej mylnego. Nie wiemy czy jest lepsza, bo jeszcze nie zrobiliśmy napoleonki.
Zobacz wideo

Składniki:

Składniki na ciasto parzone:
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek

Składniki na krem:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1/3 szklanki cukru
750 ml tłustego mleka (250+500)
200 g miękkiego masła

Dodatkowo:
Cukier puder do ozdoby

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj ciasto parzone: w rondelku, na niewielkim ogniu rozpuść masło. Do rozpuszczonego masła wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Do gotującej się wody wsyp mąkę i mieszaj energicznie, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto, które zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdejmij garnek z ognia, przełóż ciasto do miski i odstaw do ostygnięcia.

Do ostudzonej masy dodaj proszek do pieczenia i wbijaj po jednym jajku, dokładnie miksując za każdym razem do całkowitego połączenia składników. Formę o wymiarach 25x35 cm posmaruj masłem i posyp mąką.

Nałóż na blaszkę 1/2 ciasta i przy pomocy mokrej, silikonowej szpatułki rozprowadź je po blaszce zostawiając około 3 cm wolnego miejsca na brzegach, gdyż ciasto mocno urośnie (szpatułkę zamaczaj co chwilę w wodzie, aby ciasto się do niej nie kleiło).

Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 20 minut, aż ciasto urośnie i nabierze złotego koloru. W międzyczasie przygotuj w ten sam sposób drugą blaszkę z pozostałą częścią ciasta, a następnie upiecz drugi placek.

Przygotuj krem: w dużym rondlu zagotuj 500 ml mleka. Pozostałe mleko (250 ml) wymieszaj bardzo dokładnie z 2 opakowaniami budyniu i cukrem. Kiedy mleko w rondlu zacznie się gotować, wlej rozrobione budynie i szybko wymieszaj trzepaczką. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa mocno zgęstnieje, po czym zdejmij budyń z ognia i odstaw do ostygnięcia (aby na budyniu nie utworzył się kożuch, przykryj go folią spożywczą).

Miękkie masło umieść w dużej misce i utrzyj przy pomocy miksera na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo po solidnej łyżce budyniu i ucieraj na gładki i jednolity krem. Gotowy krem nałóż na jeden z upieczonych blatów i równomiernie rozprowadź. Przykryj go drugim blatem i posyp po wierzchu cukrem pudrem. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA