Składniki:
12 płatów makaronu do lazanii
60 g masła
3 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
50 g mąki
750 ml mleka
100 g tartego parmezanu
450 g pieczonego kurczaka (pokrojonego na małe kawałki)
450 g mrożonych liści szpinaku (rozmrożonych i odciśniętych z nadmiaru wody)
300 g tartej mozzarelli
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Masło rozpuść w garnku z grubym dnem. Dodaj czosnek i smaż około minuty na wolnym ogniu. Dodaj mąkę i smaż kolejną minutę ciągle mieszając. Wlej mleko i wymieszaj energicznie z zasmażką.
Dopraw całość solą oraz pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj parmezan i wymieszaj, aż całkowicie rozpuści się w sosie. Na koniec dodaj pokrojonego kurczaka oraz rozmrożony szpinak i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Na dno formy o wymiarach około 20x30 cm nałóż odrobinę farszu. Ułóż pierwszą warstwę makaronu i nałóż na nią 1/4 farszu. Posyp farsz 1/4 tartej mozzarelli i przykryj kolejną warstwą makaronu. Ułóż w ten sam sposób kolejne trzy warstwy, kończąc warstwą farszu i zachowując pozostałą mozzarellę do późniejszego posypania lazanii.
Wstaw lazanię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij lazanię z piekarnika, posyp pozostałą mozzarellą i zapiekaj przez kolejne 5-10 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj co najmniej 10 minut przed pokrojeniem.