Rogaliki waniliowe

Obgryzasz końcówki i na koniec zostawisz sobie środek? Albo łamiesz i zjadasz po kawałku? A może jeszcze nie wiesz, który sposób jedzenia rogalików jest dla ciebie najlepszy? Nie możesz żyć w niewiedzy! Upiecz rogale według naszego przepisu i przetestuj wszystkie możliwe sposoby na ich zjedzenie!
Zobacz wideo

Składniki:
220 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
1 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
110 g miękkiego masła
3 żółtka
4 łyżki mleka

Dodatkowo:
Cukier puder do ozdoby

Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść suche składniki - mąkę, cukier oraz proszek budyniowy. Dodaj miękkie masło, żółtka oraz mleko i zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj na 20 minut do lodówki.

Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj schłodzone ciasto na placek o grubości 1 centymetra. Pokrój ciasto na prostokąty o wymiarach około 1,5 x 5 cm i z każdego prostokąta uformuj rogalik, ściskając jego końcówki i zaginając je nieco do dołu.

Połóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 15 minut, aż rogaliki zaczną się delikatnie rumienić. Gotowe rogaliki ostudź i oprósz cukrem pudrem.

Więcej o: