Składniki:
2 opakowania ciasta na pizzę
250 g pieczarek
1 łyżka oleju
150 g szynki w plastrach
150 g salami w plastrach
250 g sera żółtego w plastrach
300 g mozzarelli pokrojonej w plastry
500 g marynowanej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
20 g tartego parmezanu
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda i grzyby się zrumienią. Na koniec dopraw pieczarki solą oraz pieprzem i zdejmij patelnię z ognia. Rozwiń pierwszy arkusz ciasta na pizzę i rozłóż na nim plastry szynki, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca na brzegach.
Na szynce ułóż kolejno warstwę pieczarek, mozzarelli, salami, papryki i żółtego sera. Przykryj całość kolejnym arkuszem ciasta na pizzę i dokładnie zlep brzegi. Posmaruj wierzch ciasta oliwą z oliwek i posyp parmezanem i oregano.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 25 minut, aż wierzch ciasta mocno się zrumieni. Przed pokrojeniem odczekaj około 10 minut.