Składniki:
200 g mąki pszennej
180 ml mleka
20 ml octu
2 jajka (białka i żółtka osobno)
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
Olej do głębokiego smażenia
Cukier puder do ozdoby
Rękaw cukierniczy
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj żółtka, wlej mleko oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę. W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka z cukrem. Dodaj ubite białka do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego.
W szerokim garnku rozgrzej olej. Odetnij końcówkę rękawa cukierniczego, tak aby powstał otwór o średnicy około 5-7 mm. Na gorący tłuszcz wyciśnij ciasto z rękawa cukierniczego tworząc spirale i inne wzory. Smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażony chrust odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i oprósz cukrem pudrem.