Składniki:
Składniki na ciasto:
500 g półtłustego twarogu
250 g masła
500 g mąki pszennej
1 łyżka soli
Składniki na farsz:
7-8 cebul
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka tymianku
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko
1 łyżka maku
Sposób przygotowania:
Twaróg drobno pokrusz w dłoniach i włóż do dużej miski. Dodaj sól oraz masło pokrojone w małą kosteczkę i wymieszaj z twarogiem. Dodaj mąkę i zagnieć elastyczne i zwarte ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na czas przygotowywania farszu.
Cebulę pokrój w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, aż stanie się szklista (około 5 minut). Dodaj sól, cukier oraz tymianek i smaż dalej, aż cebula nabierze złotego koloru (około 10 minut). Odstaw farsz do ostudzenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm. Przy pomocy szerokiej szklanki powycinaj w cieście kółka. Na każde kółko nałóż po czubatej łyżeczce farszu i pozlepiaj brzegi, tak jak przy pierogach. Przełóż pierożki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj je po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 15-20 minut, aż pierogi się zrumienią.