Składniki:
Składniki na ciasto:
500 g ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
500 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 łyżka masła do posmarowania formy
2 łyżki bułki tartej do wysypania formy
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj farsz. Pieczarki pokrój w ósemki a cebulę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż posiekaną cebulę, aż stanie się szklista. Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Na koniec dodaj tymianek oraz oregano i dopraw farsz solą i pieprzem.
Następnie przygotuj ciasto. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj oba rodzaje mąki, sól, oraz jajko i zagnieć do otrzymania jednolitej i dość zwartej masy. Przełóż ciasto na podsypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1cm. Na cieście rozłóż równomiernie farsz, a następnie zwiń ciasto w roladę, dokładnie zlepiając miejsce łączenia ciasta.
Keksówkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełóż roladę i posmaruj ją po wierzchu olejem. Wstaw roladę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru. Przed wyjęciem rolady z formy odczekaj około 10 minut.
Przed podaniem pokrój roladę w plastry.