Składniki:
200 g mielonych migdałów
4 jajka (białka i żółtka osobno)
200 g drobnego cukru (120+80)
100 ml śmietanki 30 proc.
225 g miękkiego masła
100 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj migdałowe blaty: białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodaj 120 g drobnego cukru, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy. Na koniec dodaj zmielone migdały i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia narysuj okręgi o średnicy 22cm. Na każdym z narysowanych okręgów rozprowadź po połowie masy migdałowej. Każdy z blatów piecz około 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po upieczeniu przewróć blaty ciasta do góry nogami, delikatnie zdejmij papier do pieczenia i odstaw ciasto do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotuj krem: żółtka, pozostały cukier (80 g) oraz śmietankę umieść w niewielkim garnuszku i podgrzewaj na małym ogniu jednocześnie ubijając masę mikserem. Kiedy masa stanie się gęsta i puszysta (zajmie to około 7-8 minut) zdejmij garnek z ognia, wstaw go do miski z lodem i ubijaj dalej, aż masa całkowicie ostygnie. W dużej misce umieść miękkie masło i utrzyj na puszystą i jasną masę. Nie przerywając miksowania dodaj stopniowo masę jajeczną.
Tak przygotowanym kremem przełóż upieczone migdałowe blaty. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni i posyp nimi wierzch tortu. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.