Składniki:
500 g filetów z jasnej ryby (świeżych lub mrożonych)
1 jajko
1 czerstwa bułka
1 szklanka mleka
5 łyżek bułki tartej
3 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
Składniki panierki:
1 szklanka bułki tartej
1 jajko
Dodatkowo:
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Bułkę namocz w mleku przez około 15 minut, a następnie odciśnij z nadmiaru płynu.
Filety rybne umieść w misie blendera i zmiel pulsacyjnie na dość drobne kawałki. Przełóż zmieloną rybę do miski i dodaj namoczoną bułkę, jajko, bułkę tartą oraz koperek. Dopraw solidnie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Nabieraj w zwilżone dłonie porcje masy i formuj z nich okrągłe kotleciki. Obtocz kotleciki w jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i usmaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.