Rożki francuskie

Zapewne jesteśmy bardziej sentymentalni od twojej babci. Pewnie dlatego uwielbiamy robić przepisy, które kojarzą nam się z dzieciństwem. A te rożki lubiliśmy (chyba) bardziej od drożdżówek z budyniem (o ile to możliwe). Ale najbardziej lubiliśmy zjeść najpierw rożka, a potem drożdżówkę.
Zobacz wideo

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 jabłka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 cytryna
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 roztrzepane jajko
1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj 2 łyżki cukru, cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz skórkę i sok z połowy cytryny i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Arkusz ciasta francuskiego pokrój na kwadraty. Brzegi każdego kwadratu posmaruj roztrzepanym jajkiem, na środek nałóż po dwie łyżki farszu i złóż kwadraty po przekątnej, tak aby powstały trójkąty. Dokładnie zlep miejsca łączenia ciasta, dociskając je widelcem. Przełóż rożki z jabłkami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je po wierzchu roztrzepanym jajkiem.

W każdym rożku wykonaj nożem 2-3 małe nacięcia i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 20 minut, aż rożki będą mocno rumiane.

W międzyczasie przygotuj lukier: do cukru pudru stopniowo dodawaj sok z pozostałej połówki cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Tak przygotowanym lukrem polej ostudzone rożki z jabłkami.

Więcej o: