Kopiec kreta

Kopiec kreta był tym dla lat 90., czym dla współczesności jest hummus. Każdy szanujący się amatorski kucharz robił go w domu. A każdy szanujący się obżartuch zajadał się nim ze smakiem.
Zobacz wideo

Składniki:

340 g mąki pszennej
220 g drobnego cukru
250 ml maślanki
210 ml oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki kakao
5 bananów
1 cytryna
500 ml śmietanki 30 proc.
2 opakowania fixu do śmietany
4 łyżki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj czekoladowy biszkopt: jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlej maślankę oraz olej i zmiksuj na jednolitą masę. Przesiej do miski mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao i zmiksuj do połączenia składników.
Przełóż masę do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C. Piecz około 50 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy. Ostudź.

W międzyczasie przygotuj krem: czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem na wolnych obrotach. Kiedy zacznie gęstnieć dodaj fixy do śmietany oraz cukier puder. Miksuj dalej, aż do otrzymania konsystencji gęstego kremu. Na koniec dodaj startą czekoladę i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Z upieczonego ciasta odetnij wierzch i wydrąż środek, tak aby na spodzie i po bokach została centymetrowa warstwa ciasta. Okruszki zachowaj.

Banany obierz ze skórki, pokrój na pięciocentymetrowe kawałki i pokrop sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.

Ułóż kawałki bananów wewnątrz wydrążonego ciasta. Na banany wyłóż krem i uformuj go w kopiec. Na wierzchu rozsyp zachowane okruchy ciasta. Gotowe ciasto schłódź w lodówce co najmniej przez godzinę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA