Składniki:
4 jajka (białka i żółtka osobno)
110 g drobnego cukru
50 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 galaretki brzoskwiniowe
600 ml wrzącej wody
400 g serka homogenizowanego
1 puszka brzoskwiń w syropie
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj biszkopt: białka umieść w dużej misce i ubij na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna zacznij stopniowo dodawać cukier, za każdym razem dokładnie miksując. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Do miski z masą jajeczną przesiej oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przelej ciasto do formy do pieczenia o wymiarach około 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piecz około 25 minut, aż biszkopt delikatnie się zrumieni. Upieczony biszkopt odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu delikatnie oderwij papier do pieczenia i włóż biszkopt z powrotem do blaszki.
Galaretki rozpuść w 600 ml wrzącej wody i odstaw do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
W dużej misce zmiksuj serek homogenizowany, dodaj do niego tężejącą galaretkę i ponownie zmiksuj do połączenia składników. Przelej masę na ostudzony biszkopt i rozłóż na wierzchu połówki brzoskwiń z zalewy. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny aby stężało. Gotowe ciasto pokrój w kawałki przypominające jajka sadzone.