Carpaccio z buraka [HAPS VEGE]

Czasem trudna nazwa potrafi zaczarować nawet najprostsze danie. Tak stało się z poczciwymi cienkimi talarkami z buraka. A nie - nie jedliśmy tak przyrządzonych buraków, dopóki ktoś nie pokazał nam jak zrobić carpaccio.
Zobacz wideo

Składniki:

2 buraki
2 łyżki octu balsamicznego
50 g sera z niebieską pleśnią
1 garść pestek dyni
1 garść rukoli

Składniki na vinegret:
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka płynnego miodu
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Na początku upiecz buraki: połóż buraki na folii aluminiowej, każdego na osobnym kawałku. Polej je octem balsamicznym i szczelnie owiń folią. Włóż buraki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 1 godziny. Upieczone buraki powinny być miękkie. Sprawdzisz to nakłuwając je drewnianym patyczkiem - jeśli wchodzi z łatwością to są gotowe. Upieczone buraki ostudź a następnie obierz ze skórki i pokrój w cienkie paseczki.

Przygotuj winegret: wszystkie składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć i wymieszaj energicznie nim potrząsając.

Pokrojone buraki rozłóż na talerzu i polej vinegretem. Na wierzchu rozłóż pokruszony ser z niebieską pleśnią, pestki dyni oraz rukolę i od razu podawaj.

Więcej o: