Składniki:
Składniki na klopsiki:
350 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 mała cebula
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1/2 szklanki mąki
2 łyżki oleju
Pozostałe składniki:
1 por
600 ml bulionu
150 g drobnego makaronu
4 trójkątne serki topione śmietankowe
100 g tartego żółtego sera
25 g tartego parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj klopsiki: mięso mielone umieść w dużej misce. Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach prosto do miski z mięsem. Dodaj musztardę, majeranek, sól, pieprz, jajko oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nabieraj po łyżce masy, formuj niewielkie klopsiki i obtaczaj je w mące. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż klopsiki, aż zrumienią się ze wszystkich stron.
Następnie dodaj pora pokrojonego w półplasterki i smaż, aż stanie się szklisty. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj suchy makaron oraz serki topione, nałóż pokrywkę na patelnię i gotuj całość na wolnym ogniu przez około 7 minut.
Po wskazanym czasie zamieszaj danie, rozsyp na wierzchu żółty ser oraz parmezan i podgrzewaj pod pokrywką przez kolejne 5 minut, aż sery się rozpuszczą, a makaron zmięknie.
Gotowe danie posyp natką pietruszki.