Ciepłe lody

Ciepłe lody lub murzynki, jak kto woli, to absolutny klasyk z dzieciństwa. Puszysta pianka, czekoladowa polewa i owocowa posypka - to coś, co tygryski lubią najbardziej. Na myśl o takiej ilości słodyczy w nas też budzą się dzieci, a po lodach zostają jedynie okruszki...
Zobacz wideo

Składniki (proporcje na 6 sztuk):

2 białka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka dowolnego ekstraktu (my użyliśmy migdałowego)
1/4 szklanki wody
6 wafelków do lodów

Składniki na polewę czekoladową:
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Robimy lody:
Białka, cukier i wodę umieść w szklanej misce i ubijaj mikserem przez około 1 minutę. W garnku zagotuj niewielką ilość wody i umieść na nim miskę z białkami (miska nie może dotykać wody!). Podczas gdy woda paruje, w misce ubijaj białka przez równe 12 minut. Po tym czasie pianka powinna osiągnąć temperaturę około 70ºC. Na sam koniec wmiksuj ekstrakt.

Przygotuj wafelki i wyciśnij w nie piankę za pomocą rękawa cukierniczego. Odstaw do lodówki na ok. 20 minut.

Robimy polewę:
Czekoladę i olej rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie zostaw na ok. 15 minut, by przestygła.

Wyjmij lody z lodówki, polej czekoladą i udekoruj kolorową posypką. Lody możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

Więcej o: