Składniki:
Składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
300ml letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Pozostałe składniki:
100 g tartego parmezanu
200 g tartego żółtego sera
100 g pepperoni w plastrach
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej pietruszki
Dodatkowo:
forma na babkę
natka pietruszki
oliwa do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto drożdżowe. Drożdże oraz cukier wsyp do letniej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek, zamieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z solę. Dodaj zaczyn drożdżowy i zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj je folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i ponownie chwilę pozagniataj. Odrywaj kawałki ciasta i formuj je w niewielkie kulki (wielkości orzechów włoskich). Obtocz wszystkie kulki w tartym parmezanie i umieść je w dużej misce.
Wlej do miski oliwę z oliwek, dodaj oregano, pietruszkę, tarty żółty ser, pepperoni oraz parmezan, który pozostał po obtoczeniu kulek z ciasta. Delikatnie przemieszaj wszystkie składniki i przełóż je do formy na babkę wysmarowanej oliwą. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 40 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru. Jeszcze ciepłe ciasto odwróć do góry nogami i przełóż na talerz. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.