Składniki:
2 łyżki Lurpak Premium Miks Klasyczny
2 duże jajka
1/4 szklanki mleka
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Do podania:
mascarpone
sezonowe owoce
cukier puder
świeża mięta
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj patelnię do pieczenia naleśnika. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Na patelnię żeliwną nałóż dwie łyżki miksu maślanego i wstaw patelnię do piekarnika na czas przygotowywania ciasta.
W dużej misce umieść mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy, wlej mleko i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przelej ciasto na rozgrzaną patelnię i wstaw ją ponownie do piekarnika. Piecz około 15 minut w 200 stopniach C, aż naleśnik wyrośnie i nabierze złotobrązowego koloru.
Upieczony naleśnik oprósz cukrem pudrem i podawaj z mascarpone i świeżymi owocami.