Frytki szparagowe [HAPS VEGE]

Zawsze jest tak samo. Zaczyna się sezon na zielone szparagi i wszyscy się na nie rzucają, ty też. Potem leżą w lodówce, podsychają, a ty nie wiesz co z nimi zrobić. Z jajkami? To takie śniadaniowe, a rano nie ma czasu na gotowanie. Zupę? No trochę szkoda, bo w sumie tanie nie są, a kto wie, czy w zielonej brei będzie je w ogóle czuć? Z szynką parmeńską? Przecież wiesz, że masz większe zdolności kulinarne. I tak oto ratujemy cię z opresji, podrzucając przepis na szybkie frytki ze szparagów.
Zobacz wideo

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów
1 szklanka mąki
2 szklanki bułki tartej "panko"
1/2 szklanki tartego parmezanu
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Mąkę, panko oraz jajka umieść w trzech osobnych miskach. Mąkę wymieszaj ze wszystkimi przyprawami, a panko z tartym parmezanem. Jajka roztrzep. Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane szparagi obtaczaj kolejno w mące, jajku oraz w panko i kładź je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstaw blachę ze szparagami do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piecz około 10 minut, aż szparagi nabiorą złotobrązowego koloru.

Więcej o: