Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1 szklanka mąki
2 szklanki bułki tartej "panko"
1/2 szklanki tartego parmezanu
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Mąkę, panko oraz jajka umieść w trzech osobnych miskach. Mąkę wymieszaj ze wszystkimi przyprawami, a panko z tartym parmezanem. Jajka roztrzep. Szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane szparagi obtaczaj kolejno w mące, jajku oraz w panko i kładź je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw blachę ze szparagami do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piecz około 10 minut, aż szparagi nabiorą złotobrązowego koloru.