Składniki:
Składniki na masę śmietanową:
800 ml śmietany 18 proc.
1 szklanka cukru pudru
200 ml gorącej wody
5 łyżek żelatyny
Dodatkowo:
3 różnokolorowe galaretki
3x 450 ml gorącej wody
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj galaretki: każdą z galaretek rozpuść w 450 ml gorącej wody. Odstaw na 15 minut do ostudzenia, po czym przelej galaretki do osobnych, płaskich pojemników wyłożonych folią spożywczą (mogą to być małe blaszki lub plastikowe pojemniki na jedzenie). Wstaw galaretki do lodówki do czasu stężenia.
Kiedy galaretki stężeją przełóż je po kolei na deskę i pokrój w grubą kostkę. Następnie przygotuj masę śmietanową. Żelatynę rozpuść w 200 ml gorącej wody i odstaw na chwilę do ostudzenia.
Śmietanę umieść w dużej misce: dodaj cukier puder i zmiksuj, aż oba składniki dokładnie się połączą i masa stanie się puszysta (około 4 minut). Nabierz dwie łyżki masy śmietanowej, dodaj je do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszaj. Dodaj kolejne dwie łyżki masy śmietanowej, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą śmietanową. Zmiksuj do otrzymania jednolitej masy. Na koniec dodaj do miski pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę okrągłych biszkoptów. Przełóż do tortownicy masę śmietanową z galaretkami i delikatnie wygładź wierzch. Wstaw ciasto do lodówki do czasu stężenia (na co najmniej 5 godzin), a najlepiej na całą noc.