Roladki z cukinii [HAPS VEGE]

Nadal myli ci się ogórek z cukinią? Ten pierwszy lepiej smakuje na zimno, a druga na ciepło. Żeby utrwalić sobie w praktyce nową wiedzę, zrób naszą zapiekankę.
Zobacz wideo

Składniki:

350 g ricotty
1 szklanka tartego parmezanu
1 jajko
1/4 szklanki posiekanych listków bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 cukinie
1 szklanka sosu pomidorowego
1 szklanka tartej mozzarelli
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Dodatkowo:
Świeża bazylia do ozdoby

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj farsz: ricottę umieść w dużej misce. Dodaj parmezan, jajko, bazylię, zioła prowansalskie, odrobinę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Cukinię pokrój obieraczką do warzyw na cienkie plasterki. Na desce ułóż trzy zachodzące na siebie plastry cukinii. Na brzeg cukinii nałóż solidną łyżkę farszu serowego i zwiń całość w roladkę. Podobnie wykonaj kolejne roladki, aż do wyczerpania składników.

Dno formy do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek i ułóż w niej roladki z cukinii. Polej roladki sosem pomidorowym i posyp je na wierzchu mozzarellą. Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut, aż cukinia zmięknie, a ser się rozpuści i zarumieni. Przed podaniem posyp listkami świeżej bazylii.

Więcej o: