Składniki:
800 g karkówki (pokrojonej w grube plastry)
125 g Sosu Barbecue Heinz (lub Ketchupu Heinz)
3 łyżki miodu
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu teriyaki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj marynatę: Sos Barbecue Heinz umieść w niewielkiej misce. Dodaj miód, olej, sos teryiaki oraz wszystkie sypkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą zalej mięso i dokładnie wymieszaj. Wstaw mięso do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowane mięso przełóż do formy do pieczenia, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 30 minut pod przykryciem, po czym zdejmij folię, przewróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 30-45 minut, aż karkówka mocno się zrumieni i będzie miękka (w międzyczasie jeszcze raz poobracaj mięso). Podawaj z ulubionymi dodatkami.