Składniki:
200 g filetu z łososia (bez skóry)
150 g świeżego szpinaku
3 łyżki posiekanego koperku
1 1/2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g sera typu Lazur
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 plasterki cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak umyj i drobno posiekaj. Jedną szklankę mleka wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Pozostałe pół szklanki mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj. Podgrzewaj dalej na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany szpinak, koperek oraz pokruszony ser i podgrzewaj stale mieszając, aż szpinak zwiędnie, a ser całkowicie się rozpuści. Na koniec dopraw sos gałką muszkatołową oraz odrobiną soli i pieprzu.
Filet z łososia podziel na pół i dopraw solą oraz pieprzem. Dwie niewielkie foremki do zapiekania wypełnij sosem szpinakowym do 2/3 wysokości. Na sosie połóż filety z łososia i na każdym filecie ułóż po plasterku cytryny.
Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 20 minut.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.