Tort sushi

Podobno japońskie słodycze są bardzo specyficzne. Patrząc na ten tort sushi, musimy przyznać, że faktycznie coś w tym jest.
Zobacz wideo

Składniki:

2 szklanki ryżu do sushi
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
400 g wędzonego łososia w plastrach
1 płat Nori
2 awokado (obrane i pokrojone w plasterki)
sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo (do ozdoby):
1 ogórek
wasabi
marynowany imbir
sos sojowy do podania

Sposób przygotowania:

Ryż kilkukrotnie wypłucz w zimnej wodzie. Porządnie odcedź, wsyp do garnka z grubym dnem i zalej dwiema szklankami wody. Postaw garnek na średnim ogniu i pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj 10 minut. Nie podnoś pokrywki do końca gotowania. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykrywką na kolejne 15 minut, a następnie przełóż ryż do miski.

W międzyczasie w niewielkiej miseczce umieść ocet ryżowy, cukier oraz sos sojowy i wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Powstałą zalewą dopraw gotowy ryż.

Spód małej tortownicy (23-24cm) wyłóż folią lub papierem do pieczenia. Dno tortownicy pokryj plastrami wędzonego łososia. Następnie nałóż 1/2 ugotowanego ryżu i rozprowadź go po całej blaszce. Na ryżu rozłóż plastry awokado i pokrop je sokiem z cytryny. Następnie rozłóż kolejną warstwę wędzonego łososia i przykryj go dociętym do formy płatem nori.

Na koniec nałóż pozostałą część ryżu, rozprowadź go po blaszce i podociskaj całość tak, aby wszystkie warstwy się połączyły. Wstaw blaszkę z tortem na godzinę do lodówki.

Po godzinie przełóż tort na talerz odwracając blaszkę do góry nogami. Ozdób wierzch tortu plasterkami ogórka, marynowanym imbirem, pastą wasabi oraz ewentualnie pozostałym łososiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA