Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
łyżeczka mielonego pieprzu
łyżeczka oregano
2 łyżki oliwy
łyżka masła
30 dag pieczarek
2 łyżki brandy
3 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy miodowej
125 ml śmietanki kremówki 30 proc.
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Pokrój polędwiczkę w plastry, przypraw pieprzem oraz oregano i odstaw. Pieczarki pokrój na ćwiartki i smaż na łyżce oliwy, co chwilę mieszając. Gdy lekko się zarumienią dodaj masło i smaż przez ok. 2 minuty. Kiedy pieczarki złapią złotawy kolor przełóż je na talerz, a na tą samą patelnię wlej dodatkową łyżkę oliwy. Ułóż mięso i smaż po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Następnie wlej brandy i odparuj. Dodaj musztardy, natkę pietruszki i wymieszaj. Na koniec dodaj pieczarki oraz śmietankę i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ziemniakami lub makaronem.