Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1/3 szklanki tartego parmezanu
6 jajek
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Dodatkowo:
forma na muffiny z 6 otworami
płatki chili do podania
Sposób przygotowania:
Zielone szparagi umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki. Przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój szparagi na cienkie wstążeczki. Posól wstążeczki szparagowe i odczekaj kilka minut, aż zmiękną. Jeżeli szparagi puszczą dużo wody należy je odcedzić i osuszyć.
Formę na muffiny posmaruj oliwą. Dno i boki otworów wyłóż szparagowymi wstążkami, układając je tak, aby przypominały gniazdka. Posyp szparagi tartym parmezanem i wbij do każdego otworu po 1 jajku. Dopraw jajka solą oraz pieprzem.
Nakryj formę folią spożywczą i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz około 10 minut, aż białko jaj całkowicie się zetnie. Przed podaniem posyp jajka płatkami chili.