Składniki:
Składniki na kruchy spód:
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki suszonych daktyli (bez pestek)
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki soli
Składniki na warstwę "serową":
3 1/2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych przez co najmniej 4 godziny)
1 szklanka śmietanki kokosowej
3/4 szklanki syropu klonowego
1/2 szklanki soku z cytryny
1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka borówek amerykańskich
Dodatkowo:
tortownica o średnicy około 23 cm
sos malinowy do ozdoby
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na kruchy spód umieść w misie blendera i zmiksuj pulsacyjnie, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź ją po całym dnie i dociśnij dnem szklanki. Wstaw formę do lodówki i przygotuj warstwę "serową".
Wszystkie składniki warstwy "serowej" poza borówkami umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Połowę masy odłóż do osobnej miski, a pozostałą połowę zmiksuj z borówkami.
Masę borówkową przełóż do tortownicy i równomiernie rozprowadź. Następnie wyłóż jasną masę, rozprowadź ją równomiernie i ozdób wierzch ciasta sosem malinowym (tak jak na wideo). Wstaw ciasto do zamrażarki aby stężało. Wegański sernik należy wyjąć z zamrażarki 15-20 minut przed podaniem.