Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
1/2 pora (tylko biała część)
1 łyżeczka oregano
1 szklanka bułki tartej (podzielona na 1/3 szklanki i 2/3 szklanki)
1 jajko
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
75 g masła
1 jajko
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj masło czosnkowe. W misie blendera umieść masło, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodaj odrobinę soli oraz pieprzu i zmiksuj do połączenia składników. Gotowe masło wstaw do lodówki, aby stężało.
Następnie przygotuj masę na kotlety: seler naciowy, cebulę oraz pora pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż posiekane warzywa, aż stanął się szkliste. Na koniec dopraw warzywa solą, pieprzem oraz łyżeczką oregano.
Fasolę z puszki opłucz i przełóż do dużej miski. Dodaj podsmażone warzywa i rozdrobnij całość tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodaj jajko oraz 1/3 szklanki bułki tartej. Dopraw masę solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Nabierz solidną łyżkę masy fasolowej, na środek nałóż kawałek masła i uformuj owalny kotlet. Podobnie wykonaj kolejne kotlety. Uformowane kotlety obtocz kolejno w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. Przełóż kotlety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 20-25 minut, aż kotlety nabiorą złotego koloru. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę.