Składniki:
Składniki na masę z nasionami chia:
1 puszka mleka kokosowego
100 ml mleka roślinnego (np. ryżowego czy sojowego)
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki ksylitolu
4 łyżki nasion chia
2 łyżeczki agaru
Składniki na masę malinową:
300 g malin
100 ml mleka roślinnego
3 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki agaru
Dodatkowo:
forma o wymiarach 20x20 cm
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj masę malinową. Maliny zmiksuj na gładki mus i przełóż do rondelka. Dodaj mleko oraz ksylitol i dokładnie wymieszaj. Doprowadź masę do wrzenia, a następnie dodaj agar i dokładnie wymieszaj. Gotuj kolejne 5 minut na wolnym ogniu po czym zdejmij rondelek z ognia.
Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przelej do formy 1/2 masy malinowej, rozprowadź ją równomiernie po dnie i wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy (resztę masy malinowej zachowaj na później).
Wszystkie składniki na masę z chia, poza agarem, umieść w rondelku i wymieszaj. Postaw rondel na ogniu i doprowadź do wrzenia (masę należy często mieszać). Gdy masa się zagotuje dodaj agar, dokładnie wymieszaj i gotuj dalej około 5 minut na małym ogniu.
Zdejmij rondel z ognia i ostudź masę przez kilka minut. Przestudzoną masę przelej do formy i wstaw do lodówki na 20 minut. Ponieważ masa malinowa zdążyła już zapewne w tym czasie stężeć należy ponownie ją podgrzać na gazie lub w mikrofalówce, aby nabrała płynnej konsystencji.
Kiedy masa z chia lekko stężeje wylej na jej wierzch pozostałą część masy malinowej i wstaw całość do lodówki na co najmniej 2 godziny.