Jeśli kochasz rabarbar tak jak my, to jesteśmy przekonani, że nie oprzesz się kruchej tarcie z serkiem mascarpone i migdałami. Słodkie nadzienie i kwaskowaty rabarbar to połączenie idealne, bez dwóch zdań!
Gazeta.tv
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Tarta z rabarbarem - składniki:
Ciasto:
REKLAMA
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki cukru
100 g zimnego masła
3-4 łyżki lodowatej wody
Krem:
200 g serka mascarpone
0,5 szklanki płatków migdałowych
3 łyżki miodu
Dodatkowo:
rabarbar
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki
1 jajko
Tarta z rabarbarem - sposób przygotowania:
Ciasto: Wsyp do miski mąkę, cukier, pokrojone w kostkę masło i trochę lodowatej wody. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Nadzienie: Rabarbar pokrój na równe kawałki, zasyp cukrem oraz mąką i odstaw na kilka minut.
Płatki migdałowe zblenduj i wymieszaj na gładką masę z mascarpone i miodem.
Na papierze do pieczenia rozwałkuj ciasto na kształt kwadratu i posmaruj nadzieniem migdałowym, zostawiając około 1,5 cm obwódkę.
Na nadzieniu ułóż rabarbar w jodełkę i złóż puste brzegi ciasta, a na koniec posmaruj je rozmieszanym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Po tym czasie tarta z rabarbarem jest gotowa. Można podawać ją zarówno na ciepło (np. z kulką ulubionych lodów), jak i po ostudzeniu.