Składniki:
Składniki na kruchy spód:
5 szklanek płatków kukurydzianych Nestle CORN FLAKES
75 g roztopionego masła
3 łyżki drobnego brązowego cukru
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
1 1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki miodu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250 g drobnych sezonowych owoców (truskawek, malin, borówek)
Dodatkowo:
Miód do podania
Sposób przygotowania:
Płatki Nestle CORN FLAKES wsyp do dużej miski i drobno pokrusz. Dodaj roztopione masło oraz brązowy cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Przesyp płatki do prostokątnej formy na tartę i wypełnij nimi dno i boki formy delikatnie ugniatając masę. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 8 minut, aż całość nabierze złotobrązowego koloru. Ostudź. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce wymieszaj jogurt z mlekiem, miodem i ekstraktem waniliowym.
Nabierz dwie łyżki masy jogurtowej, dodaj je do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą jogurtową i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Przelej masę jogurtową na upieczony i ostudzony spód z płatków kukurydzianych. Na wierzchu rozłóż drobne owoce i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc. Przed podaniem polej tartę miodem.