Składniki:
480 g mąki pszennej
320 ml ciepłej wody
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
200 g czekolady deserowej
200 g kremu czekoladowo-orzechowego
250 g drobnych owoców (maliny, jeżyny, borówki, truskawki)
garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj wodę z drożdżami i cukrem. Odczekaj 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować, po czym wsyp do miski mąkę oraz sól. Wymieszaj łyżką, aż składniki zaczną się łączyć a następnie energicznie zagnieć ciasto. Przełóż ciasto na blat, i uformuj w zwartą kulę. Włóż ciasto do natłuszczonej miski, nakryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek. Przełóż placki na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Na brzegach ciasta rozłóż pokruszoną czekoladę deserową i zawiń brzegi do środka, tworząc rant wypełniony czekoladą. Tak przygotowane placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piecz około 10 minut, aż ciasto delikatnie się zrumieni. Upieczone placki posmaruj kremem czekoladowym i rozłóż na nim owoce. Posyp czekoladowe pizze płatkami migdałowymi i od razu podawaj.