Składniki:
Składniki na pieczonego indyka:
1 duża pierś z indyka (około 1 kg)
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki powideł śliwkowych
1 łyżka octu balsamicznego
sól
Pozostałe składniki:
Smakowita 4 Ziarna
ulubione pieczywo
mieszanka sałat
camembert
żurawina w słoiczku
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka porządnie opłucz, włóż do miski, i zalej zimną wodą. Dodaj dwie łyżeczki soli i odstaw na 30 minut.
Składniki na marynatę: sos sojowy, syrop klonowy, powidła oraz ocet balsamiczny umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu podgrzewaj jeszcze przez minutę na wolnym ogniu, ciągle mieszając, po czym zdejmij rondelek z ognia i ostudź marynatę.
Następnie wyjmij pierś z wody i dokładnie osusz papierowymi ręcznikami. Przełóż pierś do zamykanego pojemnika, zalej marynatą i wstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia przełóż zamarynowaną pierś z indyka na blaszkę (pozostałą marynatę zachowaj), na dno blaszki nalej centymetrową warstwę gorącej wody i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 70 minut, co jakiś czas smarując mięso pozostałą marynatą.
Upieczone mięso przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie schowaj do lodówki.
Teraz możesz przygotować kanapki. Ulubione pieczywo posmaruj Smakowitą 4 ziarna. Na Smakowicie rozłóż mieszankę sałat oraz plastry camemberta. Schłodzoną pierś z indyka pokrój na plasterki, ułóż na kanapce i nałóż na wierzch odrobinę żurawiny.