Składniki:
6 dużych ziemniaków
500 g mielonej wołowiny
1/2 cebuli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
200 g mozzarelli
2 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
400 ml mleka
sól
pieprz
Dodatkowo:
Okrągła forma do pieczenia o średnicy ok. 20 cm
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz ze skóry i włóż do garnka z osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut, aby ziemniaki tylko delikatnie zmiękły. Ugotowane ziemniaki ostudź, a następnie pokrój w grube plastry.
W osobnej misce umieść mielone mięso. Dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, słodką paprykę, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nabieraj po solidnej łyżce masy i formuj w dłoniach klopsiki.
Następnie przygotuj sos beszamelowy: w rondlu rozpuść dwie łyżki masła. Dodaj dwie łyżki mąki i smaż około minuty ciągle mieszając. Nie przerywając mieszania, wlej stopniowo mleko i gotuj nadal mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sos solą oraz pieprzem.
Poskładaj danie: na dnie oraz na bokach formy do pieczenia ułóż warstwę plasterków ziemniaków. Na ziemniakach poukładaj surowe klopsiki i pooddzielaj je od siebie kolejnymi plastrami ziemniaków (tak jak na wideo). Klopsiki polej równomiernie beszamelem a na wierzchu rozłóż kawałki mozzarelli.
Wstaw danie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut.