Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
300 ml ciepłej wody
Dodatkowo:
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru
1 żółtko + 1 łyżka wody
2 łyżki sezamu Do podania:
Smakowita 4 ziarna
sałata
pomidor
ogórek
łosoś wędzony
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść mąkę, cukier, sól oraz suche drożdże i porządnie wymieszaj. Wlej ciepłą wodę i zagnieć elastyczne i zwarte ciasto (w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody). Uformuj z ciasta kulę, włóż do oprószonej mąką miski i nakryj ściereczką. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę, a następnie podziel na 10 części. Z każdej części uformuj kulkę, a następnie na oprószonym mąką blacie uformuj z niej bajgla (jak na wideo). Otwory w bajglu powinny mieć co najmniej 3 cm szerokości. Uformowane bajgle przełóż na posypaną mąką deskę, przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W dużym, szerokim garnku zagotuj wodę z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Wyrośnięte bajgle wrzucaj partiami na wrzącą wodę i gotuj po minucie z każdej strony.
Ugotowane bajgle porządnie odcedź i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymieszaj żółtko z łyżką wody i posmaruj nim bajgle, a następnie posyp je sezamem.
Tak przygotowane bajgle wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 15 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Ostudzone bajgle przekrój na pół i posmaruj obie części Smakowitą 4 ziarna. Na dolnej połowie ułóż kolejno sałatę, pomidora, ogórka oraz wędzonego łosia i przykryj całość górną połową bajgla.