Składniki:
3 kolby kukurydzy
3 duże ziemniaki
2 cebule
100 g boczku wędzonego w plastrach
1,5 l bulionu
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
2 czubate łyżki mąki
150 g tartego cheddara
pęczek szczypioru
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj wszystkie składniki. Kukurydzę postaw pionowo i ostrym nożem obkrój kolbę z ziaren. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę oraz boczek również pokrój w kostkę.
W dużym garnku, na wolnym ogniu wytop tłuszcz z boczku. Kiedy boczek mocno się zrumieni, wyjmij go z garnka łyżką cedzakową, a na pozostałym tłuszczu przesmaż cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj ziemniaki i kukurydzę i zalej całość bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
Mleko dokładnie wymieszaj z mąką i wlej do zupy. Następnie wlej śmietankę i dodaj tarty cheddar. Gotuj jeszcze około 3-5 minut, aż ser całkowicie rozpuści się w zupie. Na koniec dodaj do zupy podsmażony wcześniej boczek oraz drobno posiekany szczypiorek i dopraw zupę solą oraz pieprzem.