Składniki:
16 kromek chleba tostowego
1 opakowanie Smakowitej 4 ziarna
3 opakowania kremowego, kanapkowego serka
1 opakowanie wędzonego łososia
2 jajka na twardo
1 awokado
1/4 szklanki posiekanych, suszonych pomidorów
1/4 szklanki kukurydzy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
Do ozdoby:
plastry ogórka
plasterki rzodkiewki
koperek
Sposób przygotowania:
Na początku odkrój skórkę z chleba tostowego. Pierwsze cztery kromki posmaruj Smakowitą 4 ziarna i ułóż w kształt kwadratu na półmisku (pamiętaj, aby tort układać od razu na docelowym naczyniu). Na chlebie rozłóż równomiernie wędzonego łososia i posyp go obficie koperkiem.
Kolejne cztery kromki chleba posmaruj kremowym serkiem i ułóż je na łososiu serkiem do dołu, a z wierzchu posmaruj Smakowitą 4 ziarna. Na chlebie porozkładaj na przemian: plasterki jajek i awokado, dopraw je solą oraz pieprzem i posyp posiekanym szczypiorkiem. Ułóż kolejną warstwę chleba tostowego od spodu posmarowanego kremowym serkiem, a z wierzchu Smakowitą 4 ziarna. Na chlebie rozłóż kawałki suszonych pomidorów oraz kukurydzę i przykryj całość ostatnią warstwą chleba posmarowanego od spodu kremowym serkiem. Na wierzchu i na bokach tortu również rozsmaruj kremowy serek i dodatkowo ozdób wierzch plasterkami ogórka i rzodkiewki, oraz świeżym koperkiem. Tak przygotowany tort schowaj do lodówki do czasu podania.