Kopytka z batatów

Myślisz, że te kopytka są z marchewką, bo są pomarańczowe? Pudło! Przecież kopytka robi się z ziemniaków. Dlatego zrobiliśmy pomarańczowe kopytka ze słodkich ziemniaków.
Zobacz wideo

Składniki:
2 bataty (ok. 350 g)
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki

Dodatkowo:
Smakowita 4 ziarna
natka pietruszki
mąka do podsypania blatu

Sposób przygotowania:
Bataty porządnie umyj i osusz. Zawiń bataty w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 60 minut, aż bataty całkowicie zmiękną. Upieczone bataty ostudź, a następnie wydrąż z nich miąższ i przełóż go do miski. Zmiksuj miąższ batatów na gładkie puree. Następnie dodaj oba rodzaje mąki, sól, pieprz, tymianek oraz słodką paprykę i wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Porcję ciasta przełóż na oprószony mąką blat i uformuj z niego wałek o szerokości około 2 centymetrów. Lekko spłaszcz go palcami i pokrój ukośnie na kawałki. Kopytka wrzucaj na lekko osolony wrzątek i gotuj 2 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Do gorących kopytek dodaj łyżkę Smakowitej 4 ziarna oraz garść natki pietruszki i wymieszaj, aż Smakowita całkowicie się rozpuści (zajmie to dosłownie kilka sekund). Od razu podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA