Składniki:
2 filety z kurczaka
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
1 łyżka oliwy
50 ml gorącego bulionu
200 ml mleka kokosowego
Dodatkowo:
ryż, świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Pokrój kurczaka w kostkę, przypraw, natrzyj czosnkiem i wymieszaj z oliwą. Następnie dodaj sok z cytryny, kurkumę i pustę curry. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Obierz dynię i pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż dynię przez ok. 5 minut. Następnie zrób na patelni trochę miejsca i wrzuć przyprawionego wcześniej kurczaka. Smaż ok. 5 minut. W kolejnym kroku dodaj bulion, a po chwili mleko kokosowe i gotuj przez chwilkę.
Podawaj z ryżem i świeżą bazylią.